Thursday, June 30, 2011

Oppa!



Lee Chun Hee Profile and Biography
Name: 이천희 / Lee Chun Hee (Lee Cheon Hee)
Profession: Actor and model
Birthdate: 1979-Feb-19
Birthplace: Anyang, Gyeonggi-do, South Korea
Height: 186cm
Weight: 73kg
Star sign: Aquarius
Blood type: B
Talent agency: N.O.A Entertainment

Novel: Epilog Hati (Eps 01)

“Kau buat kerja part time lagi ke sekarang ni?”soal Eyja sambil mengemas meja yang bertaburan dengan kertas kerja. Razia mengangguk sambil memerhatikan Eyja yang kalut mengemas untuk pulang.Dia dan Eyja merupakan teman rapat sejak dari sekolah rendah lagi.Malah tinggal di dalam satu kampung yang sama.Eyja merupakan anak seorang bilal di kampungnya.Manakala Razia pula datang dari keluarga yang serba kekurangan.Namun itu semua tidak menghalang ikatan persahabatan antara mereka berdua.

“Kau tak penat ke Jia?Siang malam bekerja.Aku yang tengok ni pun terasa letih,”rungut Eyja setelah memboloskan diri ke dalam kereta Satria GTi milik Razia.Razia hanya tersenyum sumbing.Kenderaan yang banyak memaksa dia memandu lebih perlahan memandangkan waktu itu waktu balik kerja.

“Kau ni macam tak kenal aku pulak.Adik-adik aku ramai lagi yang belajar,Eyja.Nak harapkan gaji aku sekarang ni memang tak cukup.Duit yang lebih nak jugak aku beli barang untuk diri aku sendiri.Lagipun,saving aku dah kurang sikit sebab repair rumah aku dekat kampung tu,”ujar Razia sambil matanya tetap fokus ke arah jalan yang tengah sesak.

Eyja mengeluh.Memikirkan nasib Razia dirasakan sangat malang.Selepas ayahnya berkahwin lain dan tidak lagi pulang ke rumah,dialah yang membanting tulang untuk menyara adik-adiknya.Begitu juga dengan emaknya yang semakin hari semakin tua tetapi masih lagi mengerah tulang empat keratnya untuk mencari rezeki.Namun,pelajaran Razia tidaklah terbengkalai.Berkat usahanya dia berjaya mendapatkan segulung ijazah di samping kesusahan yang melanda.Sejak dia bekerja,emaknya hanya dibenarkan berehat di rumah serta tidak dibenarkan melakukan pekerjaan.

Razia tergelak kecil melihat kelakuan rakan karibnya.Mengeluh setiap minit.Dia hanya menggelengkan kepala.

“Kenapa kau risau sangat ni?Weh,jangan risau.Aku takkan jadi kurus keding macam kau punya even aku ni workaholic,”ujar Razia sambil tergelak besar.Eyja melemparkan jelingan.

‘Aku cakap betul-betul,dia main-main pulak’bisik hati Eyja.Memang diakui badan temannya itu agak besar dan tegap.Kebanyakan pekerja di syarikat mereka bekerja takut untuk bertegur sapa dengan rakannya itu.Lengkap dengan muka yang garang macam singa.Tetapi bila senyum,Razia mempunyai tarikan yang tersendiri walaupun tidaklah secantik gadis-gadis yang lain.

Last Memories





Last Day...

ari ni last day of practical!hihihiih...bosan la plak..pas ni nk kje pe plak ekkkk..genting ke kat jhor ekk..adesss..pening nak pilih...huhuhu....tggu balik umah dlu la...pkir yg terbaek..aiseymann...sedey la ckit nak tinggal JKR Lipis ni...byk gak pengalaman and bende2 yg dlu nye ak x phm tp dh phm skang..huhu...thank u so much for Unit Bahagian Jalan JKR Lipis..especially to En Shariff,En Irwan,JJ,JD..staff bhgian jalan..en amran yg byk mengacau...hahhahah...en kamarul yg x brape nak btol...thank u for the memories!!fighting!

Running Man..

alamak..isubs dah makin lemau la plak...x update lg episode for this week..wuaaaa..dah la eps 41 skip nih..huhuhuhu..Jae Suk Oppa..!

Monday, May 2, 2011

Resepi Burung Puyuh


Bahan-bahan:

4 ekor burung puyuh, belah jadi 2-4
3 sudu makan minyak bijan
2 sudu makan minyak
3 ulas bawang putih, hiris halus
4 batang daun bawang, hiris halus
½ batang serai, hiris halus
1 sudu teh serbuk lada
1 sudu makan sos ikan
1 sudu teh gula pasir
½ sudu teh garam
Minyak masak untuk menumis

Cara penyediaan:

Panaskan minyak, masukkan bawang putih, tumis hingga kekuningan.

Masukkan daun bawang dan serai, kacau rata, tumis sampai layu, angkat, lalu masukkan serbuk lada, sos ikan, gula, dan garam, kacau rata, tutup api dan ketepikan sehingga sejuk pada suhu bilik.

Lumur setiap burung puyuh dengan bahan tadi hingga rata, perap sekurang-kurangnya selama 2 jam dalam peti ais.

Tusuk burung puyuh dengan lidi satay.

Panggang di atas bara api/di dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah Celsius sampai masak sambil dipusing-pusing dan diolesi dengan minyak bijan. Angkat setelah masak. angkat.

Sajikan bersama-sama dengan garam, serbuk lada hitam, dan potongan limau nipis.

p/s:blajo memasak dr internet..hubby to be kan kuat mkn..

Resepi Kek Lapis Sarawak..:)


Kek Lapis

Bahan-bahan:

200gm horlicks
170gm tepung Hong Kong
60ml (1 botol besar) pasta pandan
1 sudu teh vanilla

Adunan A:
450gm Mentega
505gm (1 tin) susu pekat manis
100gm serbuk santan

Adunan B:
10 biji telur gred A
450gm gula halus
1 sudu makan ovalette


Cara penyediaan:

-Adunan A-
Pukul mentega dan susu pekat hingga kembang.
Masukkan serbuk santan dan pukul lagi hingga sebati.

-Adunan B-
Dalam bekas lain, pukul telur (masukkan telur satu-persatu) dan gula hingga kembang.
Masukkan ovallete dan pukul lagi hingga kembang.

Satukan Adunan A dan B, kacau hingga adunan mesra.
Masukkan tepung Hong Kong, Horlicks, pandan paste, dan vanilla. Kacau hingga betul-betul mesra.
Sedia untuk dibakar.

Cara membakar kek lapis Sarawak:
Guna loyang 8" x 8". Masukkan 5 sudu adunan ke dalam Loyang dan ratakan.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar menggunakan api atas hingga warna adunan menjadi agak kecoklatan. Ulang langkah hingga adunan habis.
setelah selesai, bakar dengan menggunakan api bawah selama 10 minit.

Boleh juga jika mahu kukus.
Guna loyang 8" x 8".
Masukkan 5 sudu adunan ke dalam Loyang dan ratakan. Tutup Loyang dengan kerajang aluminium untuk mengelakkan air kukusan jatuk ke dalam kek.
Masukkan Loyang tersebut ke dalam kukusan yang telah dipanaskan. Kukus selama 10 minit.
Ulangi langkah ini hingga adunan habis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...